FitnessDreams!

Kategori: • Q&A

Q/A

Fråga: Vilka bloggar följer du? Har du något tips på bloggar som linkar din? den är så bra haha! - Hur får man bort "muffintoppen" som jag tror den kallas, alltså typ den här kulan eller hur man ska beskriva den som sitter längst ner på magen? - Hur undviker man att komma in i de här stadiet då allt kretsar kring mat och träning? Är rädd att jag ska hamna där då jag vill gå ner lite i vikt. Att bli för fixerad lixom..
Svar: Jag följer faktiskt ingen blogg tråkigt nog. Har fullt upp med att hålla min egen uppdaterad, haha :} Det går inte att punktförbränna fett utan det är precis samma sak som med allt annat fett på kroppen, stoppa i sig mindre kalorier än man gör av med. Ja det är svårt! Följ endast de personer på sociala medier som har samma typ av kropp som dig/som du vill ha & strunta i resten. Ignorera alla "inspo-konton" & fokusera på dig själv så ska det nog gå bra :) 

 

Fråga: Hej! undrar vilken affär bilden är tagen i(alltså vilken sportaffär)???
Svar: Intersport :)

 

Fråga: Hur många gånger i veckan trenar du?:) och hur långa är dina treningar?
Svar: Är jag frisk tränar jag ca 5ggr/veckan 1-1½ timme per gång :) 

 

Fråga: Hej! Älskar din blogg, och är en trogen följare. Men nu till ämnet. Har sett att du speciallbeställer ekologiska hud och sminkproduker. Undrar vad du anser om the body shops sortiment. Är det bra produkter eller hur är det? Alltså ur hälso-perspektivet.
Svar: Tack! :) Det var jättelängesen jag shoppade på BodyShop så jag vet inte hur deras produkter ser ut idag, men jag måste nog tyvärr svara nej på den frågan - de är inte bra produkter för huden. TYVÄRR för jag älskar deras design & dofter. Det finns en "svart lista" (klicka här & bläddra ner lite) på nätet där man kan se vilka ämnen man bör undvika. Sen får man givetvis avgöra själv vad man vill & inte vill använda :) 

 

Fråga: vart i världen skulle du helst flytta om du inte fick bo i sverige?:)
Svar: New York tror jag :} 

 

Fråga: Alltså jag har såå svårt för att gå ner i vikt. Känns som att antingen äter jag för lite eller för mycket. Min mamma har väldigt svårt med att gå ner i vikt så kanske därför jag också har det. Är 160 cm och väger ca 54 kg, jag tränar crossfit och gymmar ibland, vill bli mer "lean", liksom som dig och kayla itsines. MEN det är så svårt med kosten, liksom jag vet ju exakt vad som är bra att äta (du kommer ju med toppentips typ varje dag) men det händer inget.. Sen ibland på helger kan jag äta mycket godis och fikar ibland på vardagar och då menar jag nån latte och en kaka, måste man vara helt sträng och "ta bort allt" onyttigt? Vill liksom inte svälta mig själv haha redan haft stora problem med sån skit... Men vill bli lean och snygg, tänkte om man verkligen kan ha såhär dålig metabolism så man måste vara nyttig 24/7 365 dagar om året... ;)
Svar: Idag är det jättelätt att bli lurad av allt man läser om kost etc. Man kan tro att man äter bra fast så kanske inte fallet egentligen är! Det finns socker & fettjuvar överallt. Tex även om avocado, olivolja, lax, nötter etc är bra fetter är de fortfarande fett. Jag menar inte att man ska ta bort dessa ur sin kost eftersom att de är bra, men man måste ändå förstå kalorier är kalorier så att säga :) Proteinbars, shakes etc är också riktiga sockerbomber. Juice, torkad frukt, smoothies etc är också exempel på vad man kan tycka är nyttigt men egentligen innehåller massa kalorier. Du ska absolut inte behöva vara nyttig 24/7 eller svälta dig själv för att gå ner i vikt, du kanske bara måste se över din kost extra nog eller lägga in lite mer intensiv träning (vilket crossfit är!). Det är så svårt för mig att säga såhär över datorn. Jag kommer bara med förslag på vad det kan vara för "fel". :) 

 

Fråga: Jag har en liten fråga om kokosmjölk! Har sedan ett tag tillbaka börjat äta chiapudding med kokosmjölk till frukost och tycker det är supergott. Men får höra mycket kommentarer om att kokosmjölk är rätt onyttigt osv. Jag tänkte att de kanske var bra fetter i kokosmjölk? Är det dumt att äta chiapudding till frukost för ofta? :)
Svar: Kokosmjölk innehåller mättade fetter vilket man inte ska äta överdrivet av. Det är väl det enda "negativa" jag kan komma på angående kokosmjölk/fett.  Du kan absolut fortsätta äta din favoritpudding men kanske inte varje morgon :} 

Question from a reader

Q: Hej Linn! 
Jag har hört så mycket olika om lättaprodukter, framförallt när man vill gå ner några kilon. Det man har hört är att lättaprodukter innehåller mer socker, mer "gömt" socker och även fler kolhydrater än de feta produkterna men minde kalorier. Socker säger ju sig självt att det är sämre för viktnedgång. Men vad ska man använda för bästa resultat? Tack för all inspiration på din blogg!

A: Hej! 
Vid en liten viktnedgång spelar det ingen större roll om du äter lite lättprodukter eller feta produkter. Det är kalorimängden som räknas i slutet av dagen. (Personligen skulle jag skippa allt socker jag kan, och äta fett men i mindre mängd). Jag skulle kunna skriva en uppsatts om detta men jag vill inte krångla till det - jag ger dig en länk (här) till en guide där det finns allt du behöver veta, om du vill sätta dig in i viktminskning lite djupare. Kram! 

 

---

Q: Hi Linn! 
I have heard so much about different light-products, especially when you want to lose a few pounds. What I have heard is that light products contain more sugar, more "hidden" sugars and even more carbs than fat products but smaller amount of calories. Sugar is self-explanatory not good for weight loss. But what should I use for best results? Thanks for all the inspiration on your blog! 

A: Hi! 
At a small loss of weight, it does not really matter if you eat a little light products or fatty products. It is the calorie quantity that counts at the end of the day. (Personally, I'd skip all the sugar I can, and eat fat, but in smaller quantity). I could write an ascribed about this but I do not want to complicate things - I give you a link (here) to a guide where there is everything you need to know about weightloss, if you want to know a bit more. Hugs!

All the answers!

Fråga: Vilka basövningar är bra att börja med, om man är otränad och vill köra igång med träning hemma? :) ska man dela upp träningen i och te x köra ben en dag, sen armar nästa dag? eller hur gör man? 

Svar: Knäböj, armhävningar, situps. Ja - allt du tillåts göra i hemmet! Har du vikter är möjligheterna större :) Nej du behöver inte dela upp kroppen när du tränar hemma. Det blir oftast inte lika hårt som när man har gymutrustning och därför behöver inte musklerna samma vila. 

 

Fråga: Hej! Jag är en mycket smal tjej, men precis som du visade i ett tidigare inlägg innan du började träna, så känner jag mig smal-fet. Hur gjorde du för att komma igång med träning och kost? Vad åt du och hur tränade du för att komma in i rutinerna? Kram

Svar: Man behöver äta som en häst för att lägga på sig muskler när man redan är smal märkte jag snabbt. Men bara för att man är smal kan man inte äta vad man vill :) Fullkorn, fibrer, bra fett (fet fisk, kokosfett, olivolja, nötter) och mycket protein. Håll dig borta från socker (snabba kolhydrater) om det inte är precis innan ett träningspass för extra energi etc. Träna innan eller efter jobbet/skolan & se till att träna de dagar du är ledig ifall du skulle behöva skippa träningen en jobbdag pga trötthet, övertid eller så :} 

 

Fråga: Jag är i Grekland just nu, och kommer vara här i två månader. Jag har inte tillgång till gym och känner mig mycket omotiverad för att träna själv. Har du några tips, övningar eller idéer på hur jag kan hålla igång? Skulle uppskattas! //paulinasuonvieri.blogg.se

Svar: Härligt du! Ut & simma i havet/poolen, spring längst med stranden! Värm upp med lite jumping jacks & avsluta med massa utfall eller squats :) 

 

Fråga: Hej! Vad jobbade du med innan du blev sjuk och kommer du fortsätta att jobba med det nu efter sjukskrivningen? Hur fungerar de nya proteinpulvren du köpte? Hur reagerade din omgivning när du blev sjuk? Hur fick du veta att du blivit sjuk? dvs hur började allt. Tack för en så bra och inspirerande blogg :)

Svar: Jag ägde en webbshop som var ett superroligt jobb! Var även krönikör för en tidning samt bloggen då. Det enda jag jobbar vidare med är bloggen. Har helt andra planer på G som kommer ske när sjuskrivningen tar slut :) Proteinpulvret.. om du menar det från sunwarrior så var det helt OK! Lite sandigt på tungan men smaken var bra :) Alla blev ledsna såklart. Inget man önskar sin värsta fiende direkt. Jag hade en svullen lymfkörtel på halsen. Det var allt. Tack för att du läser :) 

 

Fråga: Hur många gånger i veckan tränar du ben och mage? Hur många övningar gör du när du tränar t.ex mage/ben? Vad lyssnar du på för musik när du tränar? Jättefin blogg! :)

Svar: Ca 2ggr var. Det är mina favoritkroppsdelar att träna :) Just nu är min favoritlåt Tove Lo - Out Of Mind. :) 

Fråga: jag ser typ ut som du gör på förebilden , hur åt och tränar du? vill så gärna komma i din form. va är viktigast med kosten? hur har du lärt dig övningar på gymmet?kram

Svar: Kika i mitt arkiv så ser du hur mina träningspass & måltider såg ut för det mesta. Det viktigaste med kosten enligt mig är att äta rätt - och inte mängden. Skippa dåliga fetter men ät mer än gärna bra fetter. Skippa snabba kolhydrater och fokusera på fibrer, fullkorn etc. Jag har testat mig fram. Lärt mig av min pojkvän & läst mycket tidningar/böcker/youtube. Kram!

 

Fråga: Vad roligt med frågestund! Här kommer några frågor: 1. Hur länge har du tränat? 2. Vilken är din syn på alkohol? 3. Har några andra intressen som är i samma nivå som hälsa och träning (om vi bortser från att det kanske mer är en hel livsstil än ett intresse...)?

Svar: 1. Oj, denna fråga blir svarare ju längre tiden går. Kanske 3 år. Men inte seriöst hela tiden. 2. Den som vill dricka får dricka för mig. Jag drack mig trött på alkohol i tonåren. Nu dricker jag nästan aldrig. Bakfyllan är inte värt det! :) 3. Ja, mina hundar! :) Inredning också.. :} 

 

Question: I am looking at losing a lot of weight :( around 50kg.. Do you have any motivation tips, or weightloss tips, I know you seem to have the opposite problem than me as in difficulty putting weight on btw so it's okay if you don't have much to say x Btw sorry I didn't post in Swedish I would of used a translator but it doesn't always make sense lol. X

Answer: 50kg? Really? Thats a lot. Just want to make sure you don't mean pounds or so :) You need to find motivation within yourself. Write down why you want to loose weight and pull out the paper everytime your motivation is low. Hugs! 

 

Fråga: Hej fina fina Linn! Skulle verkligen behöva en spark i baken för att komma igång med träning, och helst lite hemma träning! men snälla hjälp mig med lite tips på hur man kommer igång! Hur började du? kram

Svar: Skriv ner dina mål, gör ett schema & sätt upp på kylen. Kryssa varje dag som går. Jag älskar att få kryssa för saker man gjort :} Ta en kväll då du kikar på tex youtube eller andra sidor på nätet efter hemmaträning. Hittar du något du gillar så kör dom övningarna ett tag. När motivationen svackar letar du efter nya utmaningar! Tillslut kommer du ha ett par övningar som du kan flytande och tycker om - då kommer det gå av bara farten :) Känner du dig helt anti träning en dag så ta en hederlig promenad :) Kram! 

 

Fråga: Skulle du kunna säga några bra tips till hur man ska kunna hålla sig till en hälsosam kost? :-) Mitt eviga problem...

Svar: Se till att bara ha bra saker hemma i kylen. Det är helt omöjligt att hålla sig till en hälsosam kost om man har godsaker tillgängliga hemma. Laga matlådor om du behöver ha med dig på jobbet/skolan. Se till att ta kontroll! Hemma tycker jag att det är jättelätt, men när man skall bort/äta ute är det svårare. Gäller att ha kontroll!

 

Fråga:Jag har lite funderingar över hur man tränar rumpan! Jag är ganska bra tränad med min rumpa är otroligt liten, hur ska jag träna för att den ska bli större och inte tightare? Din blogg är jättebra och du är en stor förebild!

Svar: Det finns tyvärr inget trick utan det är bara att nöta på med rumpövningar & äta rätt så musklerna i rumpan kan växa :) Knäböj, utfall, donkeykicks, hip thrust etc! Se till att variera med olika övningar - annars kan man köra fast :} Tack! Kramar

 

Question: do you have cheat meals too? and how often? 

Answer: I can eat whatever I want weightwise. I have a hard time gaining weight. Its because I think of my inside I don't eat whatever I want. I cheat if I have to. I don't have a special day of the week or so, and I don't cheat because Im allowed so its very different. I have not cheated in a long time now.. :) 

 

Fråga: Är du frisk ifrån din cancer nu eller är det fler behandlingar som ska genomgås? Du är verkligen en kämpe och jag beundrar dig! www.healthymaja.devote.se, läs gärna :)

Svar: Ja jag har aldrig haft cancer under behandlingarna. Den opererades bort långt innan. Behandlingarna var säkerhetsåtgärder som måste göras eftersom det är en så pass allvarlig sjukdom men ja, jag är frisk nu & har inga behandlingar kvar :) 

 

Fråga: Skulle du kunna skriva i ett inlägg vad du tycker om anorexia och så? Har nämligen en bekant som skulle behöva läsa det. 

Svar: Vet inte riktigt vad jag tycker om anorexia förutom att det är hemskt såklart. Har ingen i min närhet som haft/har anorexi så jag har inte så stor kunskap kring ämnet. Tycker det är tragiskt att det existerar överhuvudtaget. Hoppas alla som har det blir friska! Mat är underbart :) Gå & krama om din vän från mig :) 

 

Fråga: Hej. Mycket bra blogg. Det är även nåt med färgerna på layout och bilder du lägger upp. ALlt känns så ljust och fint. Tycker du är superduktig som kämpar på med träningen fast du är eller har vatt dålig. När fick du reda på att du var sjuk hur märkte du det? Kämpa på! :-)

Svar: Tack! :) Försöker tänka kvalité ist för kvantité när det gäller hela bloggen :) Kul att det märks. Jag hade en svullen lymfkörtel på halsen som de opererade ut & tog tester på. Det tog lång tid att hitta något då det var så lite. Ingen spridning och jag mådde tipp topp förövrigt så det kändes som ett skämt. Kram! 

 

Fråga: Hej Fina! Tänkte höra vilken träning som var din första! Jag är normal smal väger 60 kg. Men behöver tighta till min kropp är 32 år och födde barn för 6 månader sedan. Springer varannan dag och går ca 3 km varje morgon, men behöver eller vill ha en finare mage, rumpa, lår eller snarare hela kroppen behöver bli starkare å mer väl slipad! Ja är taggad tull tusen men sen börjar ja aldrig med styrka för ja vet inte vart jag ska börja finns så många tips där ute så ja blir förvirrad och vet inte vad jag ska välja! Ja är glad över min kropp har hög förbränning, äter choklad i stort sett varje dag, starkt beroende! Måste sluta med det, lr iallafall dra ner!!!! Hjälp behövs, vad ska ja börja med!!! Kram från Frida 32 år

Svar: Börja med några basövningar i styrka. Knäböj tex - där får du med hela kroppen när du över upp en bra stabil teknik. Om ni har TRX på ditt gym så sitter det oftast en tavla med tips på övningar brevid. Finns supermånga bra övningar med TRX, spec för magen. Låter som att du skall satsa lite med på styrketräning så musklerna kommer, men då måste det även klaffa med kosten också så skippa chokladen ;) iaf på veckodagarna! Tänk på insidan av kroppen lika mycket som på utsidan :) Ta det lungt ibörjan & se till att träningen blir rolig, då kommer resultaten snabbare än du kan ana :) Kramar & grattis till bebisen! 

Q/A

Hej, jag har både soy pro och whey 80 stevia från Star Nutrition. Vad är skillnaden, är båda för återhämtning? Grym blogg förresten :) Kram
Svar: Båda är ganska likvärdiga proteinmässigt. Funkar som återhämtning bla. Soy Pro är ett protein uppbyggt på soja. Det vill säga fritt från mjölk & animaliska produkter. Perfekt för vegetarianer tex. Whey 80 är ett helt vanligt protein - jag skulle köra Soy Pro om jag var du :)

Först och främst vill jag säga att du ser inte alls it som Gollum!! Nej nej nej!! Du är säkert vacker och fin så som du alltid va! Här har du mina frågor: a) har du ngt i ditt liv som du ångrar du gjorde eller du kanske inte gjorde? Berätta b) vem är dina bästa vänner? c) favoritresa och varför? d) jag har värsta girl crush på dig så här kommer frågan: har du också en girlcrush på ngn tjej? Vem eventuellt? har du faktiskt ngnsin varit med en tjej?? e) när blev det träning viktig för dig och hur? Det e nog allt! tack! Kramar!!
Svar: Haha tack så mycket! :) Kanske blir det så småningom i alla fall :) a) Ohja, massvis med saker. Det jag ångrar mest är att jag lagt mycket tid och omtanke på fel personer tror jag. Det har jag fått lidit för i efterhand. b) Mina bästa vänner är såklart min sambo. Han känner mig utan & innan. Skulle nog inte klara mig utan honom på riktigt. Mina bästa tjejkompisar stavas Linda & Anna :) c) USA all the way. Finns allt där. Sol, strand, shopping, slappa, festa - ja allt på ett & samma ställe. Folket är också mycket trevliga! d) Haha! Man tackar antar jag? Nej det har jag inte. Finns mpnga otroligt vackra kvinnor men ingen jag har crushat på direkt. Nej det har jag inte. e) När jag träffade min nuvarande kille började jag småträna för vi bodde granne med ett gym och jag hade flexibel arbetstid. När jag tog det ett steg längre och börja sätta mig in i allt som har med träning att göra så vart det ett stort intresse. Nu är det jättevitigt för mig. Utan träning är Linn inte Linn lixom :) Kram!


Hej Linn! Jag undrar om du vet något som liknar ris/bulgur men som inte innehåller lika mycket kcal? :)
Svar: Oftast innehåller de lika mycket kcal på ett ungefär men det finns ju annat innehåll som väger upp. Fullkornsbulgur innehåller mest protein och minst kolhydrater av alla liknande alternativ. "Fullkornsprodukter är rika på järn, kalium, magnesium, folat (folsyra) och antioxidanter, som E-vitamin och fenoler. Fullkorn innehåller också så kallade växtsteroler som minskar upptaget av kolesterol i tarmen, vilket i sin tur sänker halten av det "onda" LDL-kolesterolet i blodet. Fullkornsprodukter innehåller mycket kostfibrer vilket kan sänka blodtrycket och därmed ytterligare minska risken för hjärt- och kärlsjukdom. " (Livsmedelsverket)

Hej hej! Jag är en tjej, 18 år gammal, 63 kg, och har som mål att gå ner 3 kg till den 16e juni. Jag har sen i augusti försökt gå ner i vikt, och få en bikinikropp till denna sommar, 2014. Det har gått bra och jag har tagit mig igenom svåra perioder på ett bra vis (exempelvis jul) men nu känner jag att det börjar ta stopp. Det händer absolut inget med min kropp. I början körde jag mycket styrketräning, men nu har jag börjat känna mig väldigt "stor" och jag känner att de muskler som byggs lägger sig under fettet istället för att jag går ner i fettprocent. Vad ska jag göra? Ska jag byta till mer konditionsbaserad träning eller fortsätta med styrkan? Kanske byta träningsformer, i form av att kanske börja gå på olika typer av pass eller promenader? Jag vill också nämna att jag är övertygad om att min kost inte är problemet här. Jag äter mycket bra med både protein, fett, kolhydrat, vitaminer osv, men skippar socker, läsk, alkohol, efterrätter, vetemjöl osv. Så har du några tips? Det är "bara" 3 kg jag vill gå ner, men det är dem som inte vill försvinna från kroppen... :(
Svar: Jag är ingen expert men om jag vore du skulle jag träna mer kondition i form av snabba promenader, crosstrainer, crossfit ex. Kanske gå på gruppass på gymmet där man får svettas lite. Boxning eller spinning. Vill du träna med vikter kan du gå ner lite i vikt, göra fler reps och vila lita kortare mellan setten. Det viktiga är att du får upp flås, blir svettig & framförallt varierar din träning annars kommer din kropp vänja sig vid en typ av träning och sluta ge dig resultat. Om du vill maximera kan du se över din kost. Även om du anser att den är bra idag kanske det finns småförändringar du kan göra för att nå ditt mål snabbare. Lycka till! :)


Hey you really look great so a big compliment for that, I hope you'll recover fast and get in a good shape and health again. I also had some questions about your workout routine. How long do you 'normally' train? Which excercises do you do most often, especially abs and ass, and how often do you repeat them (and for some with how much weight)?
Answer: Thank you! :) Before I got sick i trained 1-2h/day with 1 or 2 restdays/week. Squats for ass and TRX for abs. It depends. Sometimes I do a few reps with heavy weights and sometimes I go easy and do more reps.
Har du testat fettförbrännaren från fitnessguru ?Är den bra ?Kan inte du göra ett inlägg och skriva lite om hur det funkar och så?
Svar: Jag har använt den som PWO bara, inte i fettförbrännings-syfte så det kan jag tyvärr inte svara på.

Hej! Vilken inspiration du är, jätte bra blogg. Jag har en fråga om du har nåt tips på träning/kost om man vill "slimma" till sig, speciellt magen men inte gå ner i vikt och förlora formen. Känner mig uppblåst och svullen fast jag är ganska tränad och smal. Äter inte mjölkprodukter eller bröd och väldigt sällan godis. Vore så glad för tips :)
Svar: Tack snälla! :) Eftersom att det är omöjligt att punktförbränna fett är uppgiften väldigt svår. Din kropp är unik och väljer själv från vilken kroppsdel den vill ta bort fett först. Vissa har svårt att få bort magen, andra har problem med låren tex. Det är oundvikligt. Jag skulle nog se över din kost, gå raska promenader då & då och även träna lite magmuskler.

Kan du tipsa om bra ben/rump och magövningar som du tycker ger resultat? :)
Svar: Nu är jag tråkig men jag lovar att de hederliga squatsen ger bäst resultat ben/rumpmässigt. Även donkey kicks i smithmaskin är bra för rumpan! Magövningar gillar jag TRX och russian twist. Även benlyft i stol om man vill fokusera på nedre delen av magen.

How many meals a day and how often do you eat? PS. I really hope that you're feeling better and I wish you the best of luck and health from now on! You are truly an inspiration to all of us.. xxx
Answer: I eat 5 meals/day. Thank you very much :)

Q&A #4

Verkar som jag var lite trött & missuppfattade frågan som laktosintolerans när det i själva verket var mjölkprotein Angelica var allergisk mot. Sorry! Tur några av er var mer vakna än mig & sa åt mig :) 

 

Läsarfråga: Hej Linn! Har börjat/vill äta nyttigare och vet att man skall äta kvarg som mellanmål och har gjort detta ett tag (vill börja någonstans) även fast jag är väldigt allergisk mot mjölk (all mjölk). Jag kollade in på din blogg och såg då detta recept och tänkte (åh vad härligt, och lätt, att äta som ett litet mellanmål) kollade då vad proteinpulvret innehåller och det första jag såg var att det innehöll vassle (som jag inte heller tål). Jag får panik på allt det här! Har ingen aning hur jag skall göra eller äta eftersom jag inte tål sakerna. Jag undrar om du skulle vilja ge mig lite tips? Om du kan. Mvh en tjej som gråtit mycket pga all den allergi och vill äta nyttig men inte kan. Kramar Angelica /Reader Question: Hello Linn! Have started/want to eat healthier and knows that you should eat cottage cheese/quark as a snack and have been doing this for a while (want to start somewhere) even though I'm very allergic to milk (all milk). I checked in on your blog and saw this recipe and thought (oh how beautiful and easy, eating a small snack) checked then what protein powder contains and the first thing I saw was that it contained whey (which I do not tolerate) . I get panic at all this! Have no idea how I should do or eat because I can not stand the things. I wonder if you would give me some tips? If you can. Sincerely, a girl who cried a lot because of all the allergy and want to eat healthy but can not. hugs Angelica

 

Hej Angelica! 
Vad tråkigt att du har en form av allergi. Det är aldrig roligt! Du ska veta att du inte är ensam dock :) Många, många som tränar och lever hälsosamt har samma typ av problem. Att äta kvarg till mellanmål är absolut inte ett måste (en omelett på äggvitor och grönsaker är minst lika bra!). Kvarg äter de flesta för att det är en snabb & enkel proteinrik källa. (Lätt att få i sig extra protein för de som vill bygga/behålla muskler). Är du inte i behov av extra protein eller kan få i dig ditt dagsbehov genom annan kost finns det ingen anledning att äta kvarg.  Ang.proteinpulver så är både Vassle och Kasein mjölkprotein som du nämner - men Fitnessguru har ett proteinpulver som heter oneegg. Detta är enbart baserat på äggprotein och är helt fritt från mjölk, laktos & gluten. Du hittar det här och du kan använda det på samma sätt som jag använder Vassleprotein. Jag hoppas detta hjälpte dig en bit på vägen & att du slipper gråta mer pga detta mer, för det vill jag inte att du gör :) Kram!  /
Hi Angelica! So sad to hear that you have some kind of allergy. It is never fun! You should know that you are not alone though :) Many, many who train and live healthy and have the same type of problem. Eating cottage cheese/quark to snack is definitely not a must ( an omelette on egg whites and vegetables are just as good!). If you are not in need of extra protein or can get you in your daily needs through different diet there is no reason to eat cottage cheese. About proteinpowder  both Whey and Casein is milk protein that you mention - but FitnessGuru has a protein powder called oneegg . This is solely based on egg protein and is free of milk, lactose and gluten. You can find it here and you can use it the same way that I use Whey protein . I hope this helped you a long way and you do not have to cry more because of this more, because I do not want you to do :) Big hug!

 

Q&A #3 Sockersug

Rebecca: Hej Linn :) först och främst vill jag tacka för en peppande blogg! Nu till frågan: det är så att jag under den större delen av mitt liv tampats med att hitta kontroll i mitt liv vad gäller kosten, slutade därför med att jag för ett tag sedan insåg att jag hade gått upp 12 kg.. Detta pga att jag har tryckt i mig onyttigheter och helt inte kan hålla mig till en normal mängd. Efter det har jag försökt att äta godis en gång i veckan, träna och äta hälsosamt de andra dagarna. Saken är den att mitt liv förvandlas till en strävan efter lördagarna då jag får unna mig och då trycker i mig vilket inte gör någon skillnad på vågen. Jag är så trött på att kämpa utan resultat (på grund av lördagens hets) och tappar motivationen... Tänkte på måndag inleda en sockerfri period och bli av med sockersuget. Funderar på att köra på detta tills jag är tillbaka på min ursprungliga vikt (då jag verkligen trivdes med mig själv) men hur bör jag göra sedan? Unna mig godis en gång i veckan igen, för när jag gör så verkar jag kunna stanna på samma vikt, det verkar bara inte vara ultimat när jag vill ner... Vad tror du om den sockerfria perioden? Orkar verkligen inte vara slav under sockret mer... Det förstör mitt liv. Känner mig till viss del som en missbrukare, i jämförelse med en alkoholist. Och hur ska jag låta bli att hetsa i mig sötsaker efter att jag bestämmer att den sockerfria perioden är slut? Skulle verkligen uppskatta om du svarade på detta eftersom det har lett till att jag inte ens vill hitta på något med mina vänner längre för att jag är så onöjd med mig själv och jag har låtit detta påverkar mitt liv alltför länge. Förlåt om det blev rörigt, ha det bra! Kram

 

Svar: Hej Rebecca!
Fy vad jag förstår dig. Är också en riktig godisråtta i perioder. Jag har dock haft turen att ha en bra ämnesomsättning så detta har inte förstört mitt liv som det har gjort för dig. #1 När du känner extremt sötsug; ät inte! Din kropp & knopp lär sig att lura dig att ta en godis. Lura därför tillbaks att ett sötsug inte ger resultat i form av något sött. Sluta inte med sockret helt till en början utan trappa ned lite annars blir det som du säger att efter din period kommer du vilja vräka i dig godis. Att sluta med något helt och hållet hastigt är oftast inte hållbart i längden. No qiuck fix! :) Börja med att byta ut delar av dina cravings mot tex söta smoothies (av riktigt fruktsocker) eller sånt som du tycker är gott. Om du måste söta, ta lite honung eller stevia istället. Tillåt dig själv att ha en godisdag i veckan, men det spelar ingen roll om det är lördag eller tisdag. Välj själv och ta kontroll över ditt godisätande. Bara för att det är lördag behöver man inte trycka i sig godsaker. Om det slinker in en och annan chokladbit under veckan gör ingenting så länge du rör på dig regelbundet. Det är helt mänskligt & alla som säger annat ljuger ;) När du känner att du har mer kontroll kan du köra en sockerfri period om du vill det. Jag tycker det är riktigt skönt att inte äta socker i veckorna. Man mår mycket bättre och känner sig fräsch på insidan. Efter en ätardag känner jag mig helrutten. Haha :) Vilket är bra då jag inte längtar efter en ny ätardag direkt. Du kan även göra "nyttigt godis" som du kan ha när du känner att du fasen inte kan hålla dig. Tex doppa banan i lite smält mörk choklad eller vad du tycker om. Se också till att aldrig ha godis hemma i skåpen. Det gör inte saken lättare om man har det.. :)  Hoppas du får tillbaks kontrollen och hittar din målvikt detta år! Kramar

 

Rebecca : Hi Linn :) First of all, thank you for a peppery spirit blog! Now to the question: it is so that during the greater part of my life been struggling with finding the control in my life in terms of diet , quit because of me for a while then realized that I had put on 12 kg .. This is because I have printed in my bads and completely unable to stick to a normal amount . After that I tried to eat sweets once a week , work out and eat healthy the other days. The thing is that my life turned into a quest for Saturdays when I can indulge myself and then press in me which does not make any difference on the scales. I am so tired of fighting with no result (due to Saturday's equality ) and lose motivation ... Thought on Monday launch a sugar free life and get rid of sugar cravings. Thinking of running on this until I 'm back on my original weight ( when I really liked myself ) but how should I do then ? Treat me candy once a week again, when I do , I seem to be able to stay at the same weight, it just does not seem to be ultimate when i want to down ... What do you think about the sugar-free period? Dryers really not be a slave to sugar more ... It ruins my life. Feel somewhat as a drug , in comparison with an alcoholic. And how can I help but get excited in me sweets after I decide that the sugar -free period is over? Would really appreciate it if you responded to this because it has led to me not even want to do something with my friends anymore because I'm so onöjd with myself and I have let this affect my life for too long. Sorry if it got messy, take care! Hug

Answer: Hi Rebecca !
Oh what I understand you. I also am a real treatrat in periods. However, I have been fortunate to have a good metabolism so this has not destroyed my life as it has done for you. # 1 When you feel extremely sweet cravings ; do not eat ! Your body & head learns to lure you to take a candy. Trick therefore back it does not produce results in the form of something sweet . Do not stop with the sugar completely at first, but scale down a bit otherwise it will be as you say that after your period you will want to evict you in candy. End up with something completely hastily are often not sustainable in the long run. No. qiuck fix! :) Start by replacing parts of your cravings towards such sweet smoothies ( of real fruit sugar) or things that you think are good . If you need sweet , take some honey or stevia instead. Allow yourself to have a godisdag week, but it does not matter whether it is Saturday or Tuesday. Choose for yourself and take control of your sweets intake . Just because it 's Saturday does not require activation of the goodies. If it slips into an occasional piece of chocolate during the week doing nothing as long as you keep moving regularly. It is entirely human and anyone who says otherwise is lying ;) When you feel you have more control , you can run a sugar-free period if you want it . I think it's really nice to not eat sugar in weeks . You feel a lot better and feel fresh on the inside. After a ätardag I feel helrutten . Haha :) Which is good because I do not crave a new ätardag directly . You can also do "useful candy " that you can have when you know you phase can not keep you. Tex dip banana in a little melted dark chocolate or whatever you fancy. Also make sure to never have candy at home in the cupboards . It does not make things easier if you have it .. :) Hope you get back control and find your goal weight this year! hugs

Q&A

Fråga från Sara:    /Question from Sara:
Hej! Vill börja med att du är så himla grym och inspirera en så mycket! Jag har lite frågor angående träning och proteinpulver m.m. Från fitnessguru eftersom jag är ganska ny inom träning och vill gärna veta lite mer om hur jag ska gå till väga. Jag tränar nu på ett gym där jag kör 4 pass per vecka varav två av de är konditionspass och två styrkepass. Mitt mål är att bränna fett och sakta bygga på lite muskler för att få en fastare kropp. Därför undrar jag om saker från fitnessguru är något jag borde köra på? Proteinpulver? Proteinbars? Äter man det som ett huvudmål och tex skippar lunchen? Proteinshake? Dricker man det för att...? Bygga muskler?? Tar man det då efter träningen? Skulle det hjälpa mig på vägen, är det bra eller hur funkar det?? Hoppas verkligen du kan svara på detta, lite konstigt men det skulle hjälpa så mycket, tack i förhand!! :D  /Hello! Want to start with telling you that you're so damn great and inspire me so much! I have some questions regarding exercise and protein powder etc. From fitnessguru.se, because I'm pretty new to exercise and want to know a little more about how I should do it. I now train at a gym where I run four sessions per week, of which two of them are cardio workouts and two strength workouts. My goal is to burn fat and slowly build a little muscle to get a firmer body. So I wonder about things from fitness guru is something I should try? Protein Powder? Protein Bars? If you eat it as a main goal and  for example skips lunch? Protein Shake? If you drink it for ...? Build muscle? If you take it then after the workout? Would it help me along the way, is it good or how does it work? Really hope you can answer this, a bit strange but it would help so much, thanks in advance! : D

 

 


Svar:    /Answer:
Hej Sara!
Förstår att det känns som en hel djungel när man kliver rakt in i träningsvärlden och såklart vill man uppnå sina mål på snabbast möjliga vis.  Om du vill bränna fett måste du även sköta din kost korrekt, som du säkert redan förstått. Protein är musklernas mat, kan man säga. Du bör äta protein din kroppsvikt gånger 2 (gram) för att vara på den säkra sidan. Tex väger du 60kg så tar du 60x2=120g. 120g protein bör du alltså få i dig varje dag, eller mer (men inte mindre). En proteinshake ersätter inte en måltid. Det är bara ett tillskott, dvs inget annat ska tas bort ur din kost.  Du kan börja med att köpa ett vanligt vassle (whey) protein tycker jag. Får du inte i dig tillräckligt med protein genom din kost är det enkelt att ta en shake som tillskott. Proteinbars innehåller mycket socker så jag skulle inte rekomendera dem till nån som försöker gå ner i vikt. Men man kan tex ersätta en godisbit på lördagen med en proteinbar med all fördel! :)
Proteinet kan du ta tex efter ditt gympass. Det spelar inte så stor roll. Har du tänkt äta ett riktigt mål mat direkt efter behöver du inte ta shaken. Jag brukar ibland ta en innan jag går och lägger så man har lite i magen under sömnen. Även på morgonen när kroppen är tom från protein kan det vara lägligt att ta en shake :) I det fallet skulle jag rekomenderar Amino istället då det tas upp snabbt och bra på helt tom mage.  Hoppas det hjälpte dig lite på vägen - om inte annat får du fråga mig igen :)  Kram!   / Hi Sara! I understand that it feels like an entire jungle when you walk straight into the fitness world and of course we want to achieve your goals in the fastest possible way. If you want to burn fat , you must also manage your diet properly , you probably already understand that. Protein is muscle food, you might say. You should eat protein your body weight times 2 ( gram ) to be on the safe side. Ex. if you weigh 60kg , you take 60x2 = 120g. 120g of protein should you eat everyday, or more (but not less). A protein shake does not replace a meal. It's just an addition , that nothing should be removed from your diet. You can start by buying a plain whey protein powder I think. You may not get enough protein through your diet , and therefor protein powder is a simple way to add that extra protein you'll need. Protein Bars contain a lot of sugar so I would not recomend them to anyone trying to lose weight. But one can replace such as candy on Saturday with a protein bar with all the advantage! :)
The protein can you take for example after your workout at the gym. It does not matter that much . Have you thought about eating a proper meal right after you don't need take the shake. I sometimes I take one before I go to bed so you have some in your stomach during sleep. Even in the morning when the body is empty of protein , it may be timely to take a shake :) In this case I would recommend Amino Acids instead of the whey- the body picks it up quick and it's good on a completely empty stomach.
Hope it helped you a little along the way - if not, you may ask me again :)
Hugs!

Q&A

Jag har lagt till en ny kategori eftersom jag får så mycket frågor varje dag :)  Kategorin heter:  Q&A och här kommer jag samla alla frågor & svar jag får o ger.   /New category: Q&A

Fråga: Hej, har precis hittat din blogg och har kollat igenom allt och äääälskar den! jag har en liten fråga, eller aa. Men skulle du inte kunna lägga upp ett inlägg där du skriver hur man ska äta och träna för att bli smalare i hela kroppen (speciellt låren, som är ett stort problem för mig) Men typ vad man kan äta och hur man ska tänka när man väljer mat i skolan t.ex eftersom jag går i skolan :) om du gör ett inlägg skulle du kanske maila mig eller kommentera på min blogg så jag kan läsa? stor kram till dej Q: Hey, just found your blog and have checked through everything and I looooove it! I have a small issue, or something. However, would you please put up a post where you write how to eat and train to become slimmer throughout the body (especially the thighs, which is a big problem for me) Like what to eat and what to consider when choosing food at school for example, because I go to school :) if you make a post you might email me or comment on my blog so I can read? big hug to you. 

Svar:
Hej Erica! Kul att du gillar min blogg :) Angående din fråga om att bli smalare i kroppen, speciellt låren - så kan jag tyvärr säga dig att det inte är möjligt. Givetvis är det möjligt att bli smalare, men inte att välja vart på kroppen fettet skall försvinna först. Otroligt många kvinnor har samma problem som dig - dvs en päronformad kropp där överkroppen är mindre än underkroppen. Män har inte lika ofta detta problem, däremot fastnar gärna deras fett på magen. Det enda man kan göra är att ligga på kaloriunderskott genom träning/kost för att fettet skall försvinna. Fettet kommer att minskas på hela kroppen även om det snabbast försvinner från överkroppen. Du är långt ifrån ensam om detta "problem".  Många tror att genom att träna ben så får man smalare ben vilket inte stämmer. Crosstrainer, rodd, springband, ja allt som får pulsen att börja slå  & svettet att smyga sig på är rätta vägen till en smalare kropp. Ett annat fel många gör för att bli smalare är att sluta äta. Det ska man absolut inte göra. Det man kan göra är att se över sin kost och ändra den. Ändrar man inte kosten kan man inte förvänta sig nån förändring på kroppen heller. Ät mycket grönsaker, fettsnålt kött, frukt och andra rena produkter (ej konstgjorda) och drick mycket vatten. En viktnedgång måste få ta tid om den ska vara här för att stanna, och det vill du väl..? :}  Detsamma gäller i skolan. Vissa dagar i skolan kanske det är bättre att ta med egen lunchlåda till skolan för att veta exakt vad man stoppar i sig. Även de dagar det serveras pannkakor behöver man grönsaker och frukt :) Du kanske kan göra en god vitaminrik smoothie hemma och ta med dig till skolan och dricka under dagen också..? Jag vet att när jag gick i skolan var jag sjukt hungrig under dagarna. Maten mättade bara för en stund och tiden efter lunch tills man kom hem var nästan outhärdlig. Nu äter jag ca var 3-4e timme, något litet. Att gå runt hungrig är inget jag rekomenderar. Hoppas det hjälpte dig lite. Kram! /A
: Hi Erica! Glad you like my blog :) Regarding your question about becoming slimmer in the body, especially the thighs - unfortunately, I can tell you it is not possible . Of course it is possible to be slim down, but not to choose where on the body the fat will disappear first. Incredibly many women have the same problem as you - that is a pear-shaped body where the upperbody is slimmer than the lower body. Men has less often this problem , however, their fat often stuck on the belly. The only thing you can do is lie on the calorie deficit through exercise and diet for the fat to slowly disappear. The fat will be reduced in the whole body even though the fastest disappearing may be from the upper body. You are far from alone with this "problem." Many believe that by working out legs will get you slimmer legs, which is not true . Crosstrainer , rowing , running bands , everything that gets your heart rate to start beating up and the sweat to sneak up are on the right path to a leaner body.  Another failure many people make in order to become slimmer is to stop eating completly. You should definitely not do that! The thing you can do is to review your diet and change it. No changes in your diet means you can not expect changes the body either. Eat plenty of vegetables, low-fat meat, fruit and other pure products (not artificial ) and drink lots of water. A weight loss needs to take time for it to be here to stay, and it what you want, right .. ? : } The same goes for you school-meals. Some days at school maybe it's better to bring your own lunch box to learn exactly what to eat. Even those days  you get served pancakes you need vegetables and fruit :) Maybe you can make a good vitamin-rich smoothie at home and take with you to school and drink during the day too .. ? I know that when I was in school I was crazy hungry during the day . The food saturated only for a while and the time after lunch until you got home was almost unbearable. Now I eat about every 3 - 4th hour, something small. To walk around hungry is not something I recommend . Hope that helped you a bit. Hugs !
 

Läsarfråga

Här kommer en till fråga & svar från min pojkvän. Puh! Ni har frågat på rätt bra & Erik har snart hunnit svara på alla :) Denna tycker jag dock var extra viktig och får därför ett eget inlägg :)

Fråga: Är en 25 årig tjej på 1,62cm och väger ynka 46kg. Hur ska jag göra för att kunna gå upp i vikt? Svårt att äta frukosten tidigt och försöker styrketräna hemma. Har ett hemmagym. Jag har aldrig vägt mer än 46kg. Jag mår bra förövrigt! Men nu är jag trött på att vara smal och liten. Vill nån dag bli gravid och få må bra. (Fått missfall två ggr innan) men nu vill vi att de ska klara sig. :) hoppas jag kan göra något :) / Frida

Svar: Tråkigt att höra om dina missfall men kul att du är sugen på att ta tag i din kropp och gå upp i vikt. Man behöver inte kasta i sig en brakfrukost det första man gör. Det är vad man äter under hela dagen under flera dagar som gör att man går upp i vikt. Nu vet jag inte hur din dag ser ut men om du går upp i tid, går ut en sväng och går för få igång kroppen och skapa ett hunger kanske det är lättare att äta? Finns ju massa goda frukostar man kan äta! Blanda gröt och nutella? Ägg med bacon? Försök och hitta något du tycker om och ät massor av det. Det kan vara svårt att äta stora portioner då din magsäck troligvist inte är så stor så ta en dag i taget. Jag tror även du ska försöka röra på dig så du skapar en naturlig hunger och att kroppen själv skriker efter mat. Men när du lagar mat försök att laga mat med mycket fett i t ex såser eller ha i massa grädde, det är både gott och innehåller mycket kalorier. Hoppas du fick någon ide!

Jag (Linn) kan även tillägga att du, Frida kan köpa hem Gainer och ta som ett mellanmål 1-2ggr per dag. En Gainer är ett pulver som du blandar med mjölk eller vatten, precis som en vanlig proteinshake. En Gainer hjälper till med återhämtning, muskelutveckling, energiinlagring och framförallt, viktökning. Det är ett superbra sätt att få i sig extra kalorier om man har svårt med det via kosten. En portion innehåller ca 500-1000kcal (finns många olika att välja på).  Lycka till med dina mål och att du snart kan bli gravid igen!


Bild från weheartit.com

Upp